Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Γιαννίσης απαντάει στο ερωτηματολόγιο του BooksPlus

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης έχει γράψει κατά την γνώμη μου ένα από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα σκανδιναβικού τύπου "Το Μίσος". Το συγγραφικό ντεμπούτο του Γιαννίση αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη όχι μόνο για μένα, αλλά και για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Το βιβλίο -το οποίο κυκλοφόρησε το 2014 από τις Εκδόσεις Διόπτρα- μας σύστησε τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδης και ξεχώρισε κυρίως λόγω του σασπένς και των συνεχών ανατροπών. Οι περιπέτειες του Οικονομίδη συνεχίστηκαν και σας εγγυώμαι ότι είναι εξίσου συναρπαστικές. Για να γνωρίσουμε όμως αυτή φορά τον Βαγγέλη Γιαννίση ως αναγνώστη.  


Συνέντευξη - επιμέλεια: Γιώργος Τρίγκας

1. Πότε νιώσατε για πρώτη φορά ανάγκη να εκφραστείτε μέσα από το γράψιμο;
Δεν ξέρω αν ήταν τόσο ανάγκη έκφρασης, όσο τρόπος διασκέδασης, ωστόσο έγινε περίπου την περίοδο που άρχισα να πρωτογράφω τις ιστορίες του Άντερς, στα τέλη του 2011. Ξέρω, ωστόσο, ότι κόλλησα: υπάρχει κάτι το εθιστικό στο να δημιουργείς κάτι απ’ το μηδέν.


2. Ποια ήταν τα πρώτα βιβλία που διαβάσατε;
Ό,τι βιβλίο του Ιουλίου Βερν είχαμε στη βιβλιοθήκη, τα Πέντε Λαγωνικά της Enid Blyton και το "Νησί των Θησαυρών" του Robert Lewis Stevenson. Ήμουν πάρα πολύ τυχερός που είχα πρόσβαση σε μία μεγάλη βιβλιοθήκη στο σπίτι.


3. Οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;
Jo Nesbø, Arne Dahl, Henning Mankell, Mo Hayder, Tom Robbins και John Irving.


4. Ο αγαπημένος λογοτεχνικός ήρωας;
O Yossarian, από το "Catch-22" του Joseph Heller, ίσως επειδή κι εγώ, όπως κι εκείνος, θα ήθελα να ζήσω για πάντα -ή, να πεθάνω πάνω στην προσπάθεια.


5. Ποιο βιβλίο θεωρείτε ως αριστούργημα;
Το S. των JJ Abrams και Doug Dorst, όχι μόνο για την εξαιρετική του αφήγηση, αλλά και για το υπέροχο artwork. Το βάζω στην ίδια κατηγορία με το "House of Leaves" του Mark Danielewski.


6. Καθοριστικότερο ρόλο στη συγγραφή πιστεύετε ότι παίζουν οι επιρροές ή η έμπνευση;
Βάζω τις επιρροές πάνω από την έμπνευση, γιατί αν δεν υπήρχαν αυτές, δε θα υπήρχε η διάθεση για συγγραφή. Η έμπνευση είναι ένα ‘τσαφ’, ένα φτέρνισμα, κάτι πολύ παροδικό, πάνω στο οποίο μπορείς μεν να χτίσεις, αλλά δεν είναι οικοδομικό υλικό.


7.Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι ζουν πολλές ζωές μέσα από τη λογοτεχνία;
Θα έλεγα ότι εμπλουτίζουν τις ζωές τους, με όποιο τρόπο κι αν γίνεται αυτό.


8. Πότε αυτό που κάνουμε για το κέφι μας γίνεται δουλειά;
 Η ‘εύκολη’ απάντηση είναι: όταν πληρώνεσαι γι’ αυτό. Ωστόσο, δουλειά (όχι με την αρνητική έννοια) γίνεται στην πραγματικότητα όταν το κέφι φέρει και μία ευθύνη. Όταν αυτό που κάνεις επηρεάζει ανθρώπους, με τον άλφα ή βήτα τρόπο.


9.Υπάρχουν βιβλία στη βιβλιοθήκη σας στα οποία αρέσει να ξαναδιαβάζετε κάθε τόσο;
 Υπάρχουν βιβλία τα οποία θα ήθελα να ξαναδιαβάσω. Δεν το κάνω, ωστόσο, επειδή υπάρχουν κι άλλα που δεν έχω διαβάσει και περιμένουν τη σειρά τους.


10. Τι διαβάζετε αυτή τη περίοδο;
 Την "Αντοχή" του Scott Kelly, του ανθρώπου ο οποίος πέρασε έναν χρόνο στον ISS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου