Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

O Χάρης Νικολακάκης Διευθυντής των εκδόσεων Bell απαντάει στο ερωτηματολόγιο του Books Plus


Οι εκδόσεις Bell (www.bell.gr) δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς εκδοτικούς οίκους στην χώρα μας, με ιδιαίτερα φανατικό αναγνωστικό κοινό. Ο Χάρης Νικολακάκης ο ιθύνων νους της Bell απαντάει στο ερωτηματολόγιο του βιβλιοπωλείου Book Plus, όχι ως εκδότης αυτή τη φορά, αλλά ως απλός αναγνώστης και βιβλιόφιλος.  


Συνέντευξη - επιμέλεια: Γιώργος Τρίγκας

1.       Ποια ήταν τα πρώτα βιβλία που διαβάσατε;
Από πολύ μικρή ηλικία ο πατέρας μου με πήγαινε βόλτα σε βιβλιοπωλεία και με άφηνε να διαλέξω ό,τι μου κέντριζε το ενδιαφέρον. Μερικά αγαπημένα βιβλία της παιδικής μου ηλικίας ήταν αυτά του Ιουλίου Βερν, όλες οι σειρές της Ένιντ Μπλάιτον (Οι Μυστικοί Εφτά, τα Πέντε Λαγωνικά, οι Πέντε Φίλοι –τα διάβαζα μανιωδώς)  και ο Ασπροδόντης του Τζακ Λόντον. 

2.       Τι είναι αυτό που σας κεντρίζει το ενδιαφέρον σε ένα κείμενο;
Κάποιες φορές μπορεί να είναι οι εκφράσεις, η χρήση των λέξεων ή το αφηγηματικό στυλ του συγγραφέα. Κάποιες άλλες φορές η δράση, η πλοκή και ο ρυθμός. Όλα παίζουν το ρόλο τους και είναι λογικό σε κάθε κείμενο να ξεχωρίζουν διαφορετικά στοιχεία κάθε φορά.    

3.       Καθοριστικότερο ρόλο στη συγγραφή πιστεύετε ότι παίζουν οι επιρροές ή η έμπνευση;
Θα έλεγα και τα δύο, καθώς το ένα μπορεί να τροφοδοτεί το άλλο, αλλά πιθανώς χωρίς την έμπνευση οι επιρροές να μην κατάφερναν ποτέ να μεταδοθούν από τον συγγραφέα στους αναγνώστες.

4.       Οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;
Κάθε φορά που διαβάζω ένα βιβλίο που με ενθουσιάζει νιώθω ότι βρήκα το νέο αγαπημένο μου συγγραφέα, αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Πάντως ο Κεν Φόλετ και ο Τζέφρι Άρτσερ είναι δύο από τους συγγραφείς μας που, απλά, λατρεύω. 

5.       Ο αγαπημένος λογοτεχνικός ήρωας;
Να μετατρέψουμε την ερώτηση στον πληθυντικό; Γιατί από τον Τομ Σώγιερ μέχρι τον Μικρό Νικόλα και από τον Αλέξη Ζορμπά μέχρι τον Άτικους Φιντς –για να αναφέρω λίγους μόνο– είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον.

6.       Ποιο βιβλίο θεωρείτε ως αριστούργημα;
Ένα σύγχρονο κλασικό έργο, που οπωσδήποτε αξίζει τον χαρακτηρισμό «αριστούργημα», τόσο για τα θέματα που θίγει (φυλετικές διακρίσεις, δικαιοσύνη/αδικία, ανθρώπινα δικαιώματα), όσο και για τον τρόπο που επιλέγει να αφηγηθεί την ιστορία του, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, είναι το Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια της Χάρπερ Λη. 

7.       Πότε αυτό που κάνουμε για το κέφι μας γίνεται δουλειά;
Για να συμβεί αυτό που λέτε, αναμφισβήτητα παίζει ρόλο και ο παράγοντας τύχη. Αλλιώς θα ζούσαμε σε έναν κόσμο όπου όλοι θα είχαν καταφέρει να μετατρέψουν το χόμπι ή το πάθος τους σε επάγγελμα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρά μας. Το αντίθετο. Και, μάλιστα, όταν καταφέρεις να κάνεις το κέφι σου δουλειά, τότε να ξέρεις ότι την επιτυχία θα τη νιώθεις μέσα σου, ακόμη κι αν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα εκατομμύριο (λέμε τώρα) δυσκολίες και αναποδιές.

8.       Τι διαβάζετε αυτή τη περίοδο;
Λόγω επαγγέλματος είμαι «καταδικασμένος» (εδώ γελάμε) να διαβάζω βιβλία που δεν έχουν εκδοθεί ακόμη ή/και που ίσως να μην εκδοθούν –τουλάχιστον από εμάς. Μέσα στις γιορτές τελείωσα, μεταξύ άλλων, ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ, το Freefall της Jessica Barry, που θα κυκλοφορήσει στη Μεγάλη Βρετανία αυτές τις μέρες, καθώς και ορισμένα έργα νέων Ελλήνων συγγραφέων, εκ των οποίων κάποια θα ενταχθούν στο εκδοτικό πρόγραμμα του β’ εξαμήνου του 2019. Και η αναζήτηση συνεχίζεται…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου