Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος απαντάει στο ερωτηματολόγιο του Books Plus

Ακόμη θυμάμαι πόση μεγάλη εντύπωση μου είχε κάνει το "Πανδαιμόνιο" το πρώτο βιβλίο του Κώστα Ακρίβου που διάβασα. Από τότε έγινα φανατικός αναγνώστης των βιβλίων του. Θεωρώ ότι ο Ακρίβος έχει ξεχωρίσει και για την ιδιαίτερη πρόζα του, αλλά ακόμη περισσότερο για την θεματολογία των ιστοριών του, διότι προσπαθεί να αναδείξει συνεχώς άγνωστες πτυχές της ελληνικής επαρχίας. Επίσης, σας προτείνω ανεπιφύλακτα και τα διηγήματα του! 
Ας τον γνωρίσουμε όμως αυτή τη φορά ως αναγνώστη.


Συνέντευξη - επιμέλεια: Γιώργος Τρίγκας

1. Ποια ήταν τα πρώτα βιβλία που διαβάσατε;
Κατάγομαι από ένα ημιορεινό χωριό στο βόρειο Πήλιο. Τη δεκαετία του ΄60 κάποιος προσκοπικός όμιλος από τον Βόλο αποφάσισε να «υιοθετήσει» το μονοθέσιο σχολείο μας και, ανάμεσα στις άλλες δράσεις του, έφτιαξε μια μικρή βιβλιοθήκη. Δεν θυμάμαι ποια ακριβώς ήταν τα πρώτα βιβλία που διάβασα, ίσως το ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ή Η ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΘΩΜΑ, πάντως το πρώτο βιβλίο που έκλεψα ήταν το ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΪΣΤ – τόση ήταν η εντύπωση που μου είχε κάνει και τόση η αγάπη μου για αυτό.


2.Τι είναι αυτό που σας κεντρίζει το ενδιαφέρον σε ένα κείμενο;
Άλλες φορές η πρωτοτυπία του θέματος, άλλες, πάλι, ο τρόπος γραφής του. Αν βέβαια καταφέρνει να ταιριάξει και τα δύο, ακόμα καλύτερα. Υπάρχουν ωστόσο και δημιουργοί που απλώς και μόνο το όνομά τους είναι εγγύηση ποιότητας.


3.Καθοριστικότερο ρόλο στη συγγραφή πιστεύετε ότι παίζουν οι επιρροές ή η έμπνευση; 
Παρθενογένεση στη λογοτεχνία δεν υπάρχει΄ λίγο πολύ όλοι έχουμε χωνεμένα στη συγγραφική μας συνείδηση λόγια και έργα παλαιότερων δημιουργών. Η έμπνευση είναι το κλειδί για να μπεις με τον δικό σου τρόπο και να ξεκλειδώσεις τις αγωνίες που σιγοκαίνε βαθιά μέσα σου. Καλές και χρήσιμες λοιπόν οι κάθε λογής επιρροές, όπως και το μαγικό ραβδάκι της έμπνευσης, όμως για να υπάρξει έργο απαιτείται η συνεχής και επίμονη εργατικότητα.


4.Οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;
 Όλοι εκείνοι που τα βιβλία τους δεν λείπουν από δίπλα μου και όπου ανατρέχω συχνά πυκνά. Από τους πολλούς, Έλληνες και παγκόσμιους, εντελώς για προσωπικούς λόγους θα πρόκρινα τον Στρατή Δούκα, για τον οποίο έγραψα πριν από χρόνια τη μυθιστορηματική βιογραφία ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΟΔΟΙΠΟΡΟΥ-ΣΤΡΑΤΗΣ ΔΟΥΚΑΣ. Αλλά υπάρχουν και οι «δικοί μας» παλαιότεροι, οι μεγάλοι Ρώσοι, εκείνοι από τη Λατινική Αμερική, οι εκπρόσωποι της αγγλοσαξωνικής σχολής και άλλοι και άλλοι…


5. Ο αγαπημένος λογοτεχνικός ήρωας;
 Ο Ισμαήλ από τον ΜΟΜΠΙ ΝΤΙΚ, επειδή ο Χέρμαν Μέλβιλ τού έδωσε το πόστο να αφηγηθεί αυτός την ιστορία του πληρώματος του Πίκουοντ.


6.Ποιο βιβλίο θεωρείτε ως αριστούργημα;
Μιας και είναι πρόσφατη η πικρή εκδημία του, θα ανέφερα την ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΟΥΣ του ΆμοςΟζ.


7.Πότε αυτό που κάνουμε για το κέφι μας γίνεται δουλειά;
Εμένα μου έτυχε αυτό το μεγάλο δώρο: για αρκετά χρόνια δεν πίστευα ότι για τη μεγάλη μου αγάπη, το δασκαλίκι, πληρωνόμουν κάθε μήνα…


8. Τι διαβάζετε αυτή τη περίοδο;
Εναλλάξ το μυθιστόρημα ΚΥΡΑ ΚΥΡΑΛΙΝΑ του Παναγή Ιστράτη και το ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ του Ρίτσαρντ Φορντ.



             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου