Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ απαντάει στο ερωτηματολόγιο του Books Plus


Το πρώτο βιβλίο που διάβασα από τον Αύγουστο Κορτώ ήταν ο «Δαιμονιστής» από τις Εκδόσεις Καστανιώτης στο μακρινό 2008. Μου το είχε προτείνει μια συνάδελφος στο βιβλιοπωλείο που τότε εργαζόμουν και μπορώ να πω ότι με κέρδισε αμέσως τόσο η πλοκή του μυθιστορήματος, όσο και η πρόζα του συγγραφέα. Ο ενθουσιασμός διατηρήθηκε όταν διάβασα και το επόμενο βιβλίο του «Ο αφανισμός του Νίκου». Από τότε έγινα φανατικός αναγνώστης των βιβλίων του -δηλαδή διάβασα και τα προηγούμενα του- και θεωρώ ότι είναι ένας από τους λίγους Έλληνες συγγραφείς που εξελίσσονται συνεχώς.
Για να δούμε όμως αυτή τη φορά ποια είναι τα βιβλία που τον συναρπάζουν και τον έχουν επηρεάσει ως συγγραφέα.


Συνέντευξη - επιμέλεια: Γιώργος Τρίγκας


1.       Πότε νιώσατε για πρώτη φορά ανάγκη να εκφραστείτε μέσα από το γράψιμο;
Το καλοκαίρι των δεκαεφτά μου χρόνων, διαβάζοντας τον Χαμένο χρόνο. Θυμάμαι ακόμα τη ζήλεια, τη λαχτάρα να προξενήσω έστω και το χιλιοστό της συγκίνησης που ένιωθα ως αναγνώστης.

2.       Ποια ήταν τα πρώτα βιβλία που διαβάσατε;
Ό,τι υπήρχε στις αρχές του ‘80. Τα υπέροχα βιβλία της Άστριντ Λίντγκρεν απ’ τις εκδόσεις Μετόπη (Πίππη Φακιδομύτη, Μικές, κτλ.), Ιούλιο Βερν (σε βαριά καθαρεύουσα), τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ και του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν - και φυσικά ό,τι κόμιξ υπήρχε: Ποπάι, Μίκυ, παλιές εκδόσεις του Αστερίξ και του Λούκυ Λουκ.

3.       Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;
Άτγουντ, Ρέντελ, Ναμπόκοφ, Σάλιντζερ, Κούντερα - και πολλοί άλλοι. Άπαξ κι αγαπήσω έναν συγγραφέα, τον διαβάζω μετά μανίας, ακόμα και τα πιο αδύναμα βιβλία του.

4.       Ο αγαπημένος λογοτεχνικός ήρωας;
Ο Μπάντι Γκλας, αφηγητής του μισού εκδοθέντος έργου του Σάλιντζερ.

5.       Ποιο βιβλίο θεωρείτε ως αριστούργημα;
Η Λολίτα είναι για μένα ένα απ’ τα βιβλία που αγγίζουν την τελειότητα, που δεν μπορείς να τους βρεις το παραμικρό ψεγάδι.

6.       Καθοριστικότερο ρόλο στη συγγραφή πιστεύετε ότι παίζουν οι επιρροές ή η έμπνευση;
Η έμπνευση είναι υπερεκτιμημένη - ο ψυχισμός του συγγραφέα εμπλουτίζεται με αναγνώσματα και βιώματα, κι απ’ αυτά ξεπηδούν οι ιδέες κι οι εμμονές του.

7.       Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι ζουν πολλές ζωές μέσα από τη λογοτεχνία;
Αμέτρητες - αυτό είναι που καθιστά την ανάγνωση θαυματουργή συνθήκη. Ξεχνάς τελείως τη δική σου ζωή, γίνεσαι ολόκληρος κομμάτι ενός επινοημένου κι ωστόσο πέρα για πέρα αληθινού κόσμου.

8.       Πότε αυτό που κάνουμε για το κέφι μας γίνεται δουλειά;
Άλλο το κέφι, άλλο η δουλειά. Για να γραφτεί ένα βιβλίο δεν αρκεί να γουστάρεις το γράψιμο - πρέπει να στρώσεις κώλο, να μοχθήσεις.

9.       Υπάρχουν βιβλία στη βιβλιοθήκη σας στα οποία αρέσει να ξαναδιαβάζετε κάθε τόσο;
Πολλά - είναι βιβλία που τα ξέρω νεράκι, λες και τα ‘χω δώσει Πανελλαδικές.

10.   Τι διαβάζετε αυτή τη περίοδο;
Για πολλοστή φορά, ένα βιβλίο του αξεπέραστου Βασιλιά - το Under the Dome.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου